söndag 1 juli 2018

Arduino historik

Arduino utvecklades för att lära studenter om elektronik och mikrokontroller. Det har genom åren blivit en mycket populär plattform såväl inom utbildning som inom makerrörelsen.

En stor anledning till framgången är enkelheten och att lösningar som utvecklas med Arduino blir mycket robusta. Det beror till stor del på avsaknaden av komplicerade faktorer som operativsystem, drivrutiner och databaser. Det här sätter naturligtvis vissa begränsningar på vad som går att göra, men för enklare uppgifter finns det sällan behov av kraften från exempelvis en Rasberry Pi. Enkelheten gör också att det går att bygga energieffektiva lösningar som enkelt kan drivas med batterier.

2005 började det utvecklas kommersiellt av Massimo Banzi och David Cuartielles. All utveckling sker enligt Creative Commons vilket också öppnat upp marknaden för konkurrerande produkter som också benämns som kloner.


Det är bara namnet Arduino som är skyddat enligt upphovsrätten. Det som skiljer kloner från originalprodukten är ofta kvaliteten på ingående komponenterna på utvecklingskortet.

Trots goda intentioner har det varit lite bråk kring varumärket genom åren och det är därför det idag finns två orginalprodukter, Arduino Uno och Genuino Uno.

En annan anledning till Arduinos framgång är utökningar med tilläggskort, så kallade Shields. Det är utvecklingskort som enkelt kopplas till utvecklingskortet och ger utökad funktionalitet som reläer, servostyrning, WiFi och Ethernet. Idag har det kommit många specialiserade kort som har utökad funktionalitet inkluderar direkt på ett och samma kort.
Share:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen

Använder Blogger.

Sidor

Deltagare

Vad är en Edison robot?

Edison är en programmerbar robot utformad för att vara ett komplett stöd för undervisning i programmering och robotutbildning. Edison är...