onsdag 7 februari 2018

Mikrokontroller

Hjärtat i Arduinon är mikrokontrollern. I princip alla andra komponenter på Arduinon finns där för att stödja microkontrollern. På kortet finns funktioner för att kommunicera med datorn och för strömförsörjning för mikrokontrollern och ansluten utrustning.

Mikrokontollern på en Arduino Uno är ett chip med 28 ben och den sitter i en hållare mitt på kortet. Chipet innehåller processor, minne och all elektronik för in och utsignaler. Chipen är tillverkat av Atmel som är en stor producent av chip för alla sorters elektronisk utrustning.

Den stora fördelen med Arduino är att det har blivit en defacto-standard för hobby och prototyp-projekt vilket gör det väldigt enkelt att komma igång med elektronik-programmering.

Över åren har det kommit fler och fler specialiserade kort för olika ändamål. Det finns kort med utökad funktionalitet som WiFi och GSM vilket gör det enklare att skapa projekt där kommunikation med omvärlden är en viktig del. Det finns också kort som har snabbare processor vilket betyder att mikrokontrollern klarar av att driva mer komplexa projekt där Arduinon ska hantera många in och utsignaler.

En viktig del av filosofin med Arduino är att hela designen tagits fram som Open Source. Det betyder att all design av hårdvaran och mjukvara är allmänt tillgänglig och att vem som helst får göra utvecklingskort för Arduino.

Att det finns Arduino som inte är ”original” är alltså en del av konceptet. Det viktiga att hålla reda på vilken design som ligger till grund för det kort du köper. Så länge du exemplevis köper ett kort som är Arduino Uno-kompatibelt spelar det inte så stor roll vilket märke som råkar stå på kortet.
Share:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen

Använder Blogger.

Sidor

Deltagare

Vad är en Edison robot?

Edison är en programmerbar robot utformad för att vara ett komplett stöd för undervisning i programmering och robotutbildning. Edison är...