Vad är Arduino?


Arduino är en utvecklingsplattform för elektronikprojekt baserad på öppen källkod. Arduino är en kombination av hårdvara och mjukvara och Arduino kännetecknas av att den är flexibelt och lätt att använda.

Arduino kan läsa signaler från en mängd olika givare, både analoga och digitala. Arduino kan styra andra elektriska komponenter som exempelvis motorer, reläer och lampor.

Mikroprocessorn på utvecklingskortet programmeras via Arduino IDE, online eller installerat på datorn. Arduino har ett eget programmeringsspråk som bygger på syntaxen från programmeringsspråket C. Program som skapats för Arduino kan köras oberoende på Arduino-kort och kortet kan anslutas som interface till PC eller ett annat system.

Arduino IDE (utvecklingsmiljön) finns webbaserad på create.arduino.cc och som offline för Windows, Linux och Mac OS. Koden laddas oftast över till Arduino-kortet via USB, men andra typer av seriella överföringar förekommer också.


All dokumentation är tillgänglig under en öppen källkodslicens. Det gör att det finns många anpassningar för olika behov.

ARDUINO gör det möjligt att med enkla medel skapa prototyper för att automatisera olika processer, alltifrån hemautomatstation till avancerade robotar. Den grundläggande funktionaliteten kan utökas med sk. shields som utökar funktionaliteten med reläer och uppkoppling mot internet via ethernet och WiFi.

Det finns mängder av exempelkod vilket gör det enkalt att komma igång. All mjukvara är gratis och utvecklas ständigt av en stor community.

Alla produkter från Arduino Original tillverkas av Arduino SRL i Italien med Arduino-logotypen. Andra erkänt duktiga leverantörer är Adafruit och Sparkfun.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen

Använder Blogger.

Sidor

Deltagare

Vad är en Edison robot?

Edison är en programmerbar robot utformad för att vara ett komplett stöd för undervisning i programmering och robotutbildning. Edison är...